New Year’s Resolution




Ο Ιανουάριος πλησιάζει στα μέσα του και οι υποσχέσεις για την χρόνια που ξεκίνησε έχουν ήδη τεθεί, πριν ακόμα τραγουδήσεις το «πάει ο παλιός ο χρόνος.» Κάθε χρόνο λες θα κάνεις εκείνο, θα κάνεις το άλλο, θα αλλάξεις κάτι ακόμα και όλα μένουν στο χαρτί. Γιατί κάτι που δεν θέλεις να το αλλάξεις πραγματικά, δεν πρόκειται να το κάνεις ο κόσμος να χαλάσει. Τι είναι όμως αυτό που σου συμβαίνει και κάθε τέτοια εποχή νιώθεις την ανάγκη να υποσχεθείς στον εαυτό σου ή τον αναγκάζεις κατά κάποιον τρόπο, να θέσει νέους στόχους να ή να δεσμευτεί για κοσμοϊστορικές αλλαγές;

Οι υποσχέσεις αυτές που δίνουμε για τη νέα χρόνια, είτε αυτή λογίζεται από την πρωτοχρονιά, είτε για πολλούς από τον Σεπτέμβριο, είναι η τέλεια ευκαιρία να θέσουμε νέα ορόσημα όλοι όσοι δεν έχουμε καταφέρει να ολοκληρώσουμε κάποιον προηγούμενο στόχο, προκειμένου να ξεκινήσουμε να κάνουμε τις αλλαγές που πάντα λέγαμε πως θα κάνουμε, από την επόμενη εβδομάδα, μήνα, χρόνο.

Μια πρόσφατη σειρά ερευνών σχετικά με αυτό που οι ερευνητές έχουν ονομάσει ως "καινούριο ​​ξεκίνημα", έχει καταλήξει πώς τα χρονικά ορόσημα μπορούν να κινητοποιήσουν τη φιλόδοξη πλευρά του χαρακτήρα μας. Η αρχή ενός νέου έτους μοιάζει με μια ευκαιρία για μια νέα αρχή, και γι' αυτό τόσοι πολλοί άνθρωποι θέτουν μερικές φορές υπερβολικά υψηλούς στόχους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ενώ αυτό μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει τους ανθρώπους να ελπίζουν σε περισσότερα από ό,τι μπορούν να περιμένουν, αυτήν την περίοδο μπορούν επίσης να αδράξουν μεγάλες ευκαιρίες και να κατακτήσουν τους αγώνες με ισχυρή θέληση.



Τα νέα όμως είναι ενθαρρυντικά. Τα άτομα εκείνα που θέτουν στόχους για τη νέα χρόνια, έχουν δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες να τους επιτύχουν, σε σχέση με εκείνους που δεν θέτουν καθόλου στόχους. Λογικό ακούγεται. Τι είναι όμως αυτό που βοηθάει ή απομακρύνει από την επίτευξη αυτών των στόχων; Υπάρχουν κάποια μυστικά για να μην απογοητευόμαστε στο τέλος της χρονιάς, επειδή δεν καταφέραμε όλα όσα επιδιώκαμε στην αρχή της;

Υπάρχει τρόπος για να έχεις καλύτερα αποτελέσματα στη στοχοθεσία και την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων; Ναι υπάρχει και δεν είναι τόσο περίπλοκο όσο φαντάζεσαι.

•Ξεκίνα με μικρά βήματα. Να υπόσχεσαι πολλά ή περισσότερα από όσα μπορείς να φέρεις εις πέρας, είναι ένας από τους λόγους που αποτυγχάνουν οι αποφάσεις σου για τη νέα χρονιά. Το να περνάς ώρες ατέλειωτες στο γυμναστήριο ή ξαφνικά να τρως μόνο ένα μήλο τη μέρα προκειμένου να κόψεις κακές διατροφικές συνήθειες, δεν θα σε βοηθήσει καθόλου. Αντίθετα, ξεκίνα 1-2 φορές την εβδομάδα γυμναστική ή απλά περιόρισε την κατανάλωση γλυκών. Σταδιακά θα έχεις και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επιπλέον λάβε υπόψη πως όλα αυτά που θες να αλλάξεις δεν συνέβησαν από τη μία μέρα στην άλλη. Ακόμα και για το χτίσιμο της «κακιάς συνήθειας» χρειάζεται καιρός!

•Προσπάθησε να μην επαναλαμβάνεις αυτό που πέρυσι δεν δούλεψε. Αν για κάποιο λόγο πέρυσι δεν τα κατάφερες, αναθεώρησε και ψάξε να βρεις το λόγο που δεν είχες επιτυχία στην ολοκλήρωση του. Διαφορετικά η ψυχολογία σου θα καταποντίζεται κάθε φορά που δεν έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Καλό θα ήταν να ζητήσεις τη βοήθεια από το συγγενικό και το φιλικό σου περιβάλλον, ώστε να σε στηρίξουν σε περίπτωση που θέλεις να τα παρατήσεις, αλλά και πιθανόν γιατί ίσως βρεις άτομα που συμμερίζονται τους στόχους σου και προσπαθούν κι εκείνοι να κάνουν τις αντίστοιχες αλλαγές.

•Ανανέωνε τους στόχους σου. Στην αρχή της χρονιάς ο ενθουσιασμός είναι έντονος και η επίτευξη των στόχων φαίνεται πολύ κοντά. Όσο περνάει όμως ο καιρός, η καθημερινότητα και η ρουτίνα αποδυναμώνουν τη θέληση και άλλες προτεραιότητες παίρνουν θέση τους στη λίστα σου. Πρέπει λοιπόν να δουλεύεις συχνά πάνω στους στόχους σου και να επαναξιολογείς τον τρόπο που προσεγγίζεις τη μέθοδο προς την επίτευξη τους, σύμφωνα με τα κάθε φορά νέα δεδομένα. Κράτα σημειώσεις ή και ημερολόγιο, αναφέροντας την πρόοδο ή τα εμπόδια σου κάθε φορά.

•Μην περιμένεις την τελευταία στιγμή για να θέσεις τους στόχους σου. Είναι πολύ σημαντικό να μελετάς αρκετό καιρό πριν και να σχεδιάζεις τους στόχους σου. Μια καλή συμβουλή είναι να τους γράφεις. Είναι πιο εύκολο να δεσμευτείς!

•Μην αφήνεις μικρές παλινδρομήσεις να σε αποθαρρύνουν. Το να μείνεις πίσω από τους στόχους σου είναι πολλές φορές φυσιολογικό αλλά αποτελεί έναν από τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι παραιτούνται από τις αποφάσεις τους για το νέο έτος. Εάν ξαφνικά επιστρέφεις σε μια κακή συνήθεια, μην το δεις σαν αποτυχία. Η πορεία προς τον στόχο δεν είναι πάντα εύκολη και συνήθως προβλέπεται να αντιμετωπίσεις αρκετές προκλήσεις. Αντί αυτού, δες το σαν ευκαιρία να δυναμώσεις ακόμα περισσότερο.

Σε γενικές γραμμές όμως να θυμάσαι, πως χρειάζεται δυνατή αποφασιστικότητα και αυτοπειθαρχία, υπομονή αλλά και επιμονή, ώστε να μην λυγίζεις με την πρώτη οπισθοχώρηση, αλλά και στήριξη από το στενό περιβάλλον σου. Αν πρόκειται αυτή η αλλαγή να βελτιώσει την υγεία σου, καλό είναι να έχεις σύμμαχο και κάποιον ειδικό. Δεν πρέπει όμως σε καμία περίπτωση να αποθαρρύνεσαι ή να χάνεις την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση σου αν δεν ολοκληρώσεις τις αποφάσεις που πήρες μέσα στο χρόνο. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και χρειάζεται το χρόνο και τους δικούς του ρυθμούς. Καλή χρονιά, με υγεία, δύναμη και θετικά αποτελέσματα!






Απαγορεύεται η χρήση μέρους ή ολόκληρου του κειμένου χωρίς την άδεια της συγγραφέως και αναφορά σε αυτήν.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου